Modern Barndominium by Houston Architects Logan & Johnson

Logan & Johnson Barndominium Defines The Modern Barn House Aesthetic

This Modern Barndominium, created by architect firm Logan & Johnson, is a contemporary take on the classic barn home.

The project marries working and living spaces in a way that promotes a healthy balance between the two. Situated in Chappel Hill, TX, this project has defined the modern barn house aesthetic.

Logan & Johnson Architecture

Logan & Johnson, or LOJO, is located on Waverly Street in Houston, TX. The multidisciplinary firm works on projects of all scales, from small renovations to large-scale urban projects.

The firm features a team of talented Houston architects:

Matthew Johnson

  • Role: Principal, Architect, AIA
  • Education: BA, Humanities Honors from Stanford University; MArch at Yale University

Jason Logan

  • Role: Principal
  • Education: BArch from University of Houston; MAAD from Columbia University

Josh Robbins

  • Role: Project Designer
  • Education: BArch from University of Houston; MArch from Harvard University

LOJO has won several awards on state, national and international levels. No project is too big or small for the firm.

They’ve worked on 800 square-foot residences, large-scale museums and specialized projects, such as climate-responsive homes in Houston.

Other notable projects include:

  • The dean’s office at the University of Houston College of Architecture
  • The Sierra Club’s headquarters lobby
  • An AG Salon in the Woodlands
  • An HIV pediatric clinic in Botswana

But the Barndominium in Chappell Hill is one of the firm’s most notable residential projects.

Inside the LOJO Barndominium

Designed as a weekend home for a retired Houston couple, the Barndominium includes a combination of three important spaces:

  • Workshop
  • Private living
  • Public living

It allows the owner to live and work from one centralized location and all while keeping each area separate. These two areas are also mechanically separated. The living space is actively conditioned throughout the year, while the working space is passively conditioned.

The living area spans 1,400 square feet and features one bedroom, 1.5 bathrooms, living room, and a kitchen and dining area.

The workshop spans 1,000 square feet designed for woodworking activities. It has a stained glass shop, under-floor dust collection and a finishing room.

The structure floats above the site, allowing the home to work with the slight slope of the Texas landscape rather than grading and leveling the topography. The raised foundation offers aesthetic appeal, but it also has other benefits, such as reducing the problem associated with the high clay content of Texas soils.

The home’s crawl space provides easy access to the structure’s plumbing, mechanical and electrical systems.

The main entrance to the home is located on the southern end of the structure, offering expansive views of the 50-acre property. The workshop, situated on the northern end of the building, opens up to a loading dock. The eastern façade is open with operable windows that allow the couple to take advantage of summer breezes.

Workshop

The expansive workshop provides plenty of space for work stations, tools, materials and whatever else is needed. Expansive ceilings, overhead lighting and strategically-placed windows create an open, airy and bright space that promotes productivity and a calm working environment.

Living Space

The workshop’s aesthetics transitions into the living space, with functional spaces that have contemporary appeal. Large windowed walls and an open kitchen/dining area take advantage of natural light, which is abundant in Texas.

The bathroom features floating vanities, minimalistic fixtures and a walk-in shower with elegant tiling.

The second floor of the home is where the bedroom is located, allowing for privacy and to separate the couple from the public areas (kitchen/living). Smart separation of all these spaces allows the couple to enjoy a balanced routine without sacrificing comfort.

Efficient and Beautiful

To allow for natural ventilation, the Barndominium uses an FSC certified lpe rainscreen, which sits behind the facade. These screens amplify the insulative effects of the Eastern and Western walls by eliminating heat conduction caused by direct sunlight.

To offset the costs of the facade, much of the interior, such as the kitchen, is from IKEA. The home features tongue and groove flooring made of yellow pine, which was used for both the sub-floor and finish floor.

The roof and wall assemblies feature Bonded Logic insulation made of recycled blue jean.

The Barndominium is just the first phase of a larger project. The second phase of the project will involve the construction of a separate house adjacent to the barn home. Once complete, the Barndominum will be used as a guest quarters/workshop to complement the main home.

For more information please visit LoganandJohnson.com.